petak, 29. lipnja 2018.

Hajde da ti gatam?

Od davnina se na našim prostorima pripovijedalo kako su pojedine Ciganke bile jako vješte u proricanju sudbine, pravljenju ili skidanju magije te izvođenju pravih malih čuda. Obično su nakon dolaska ciganske čerge u neki kraj mještanke hitale među njihove šatore u potrazi za onom Romkinjom koja bi im gatala i nudila čarke uz čiju će pomoć smiriti nevjernog muža ili osvojiti nečije srce. Odlazilo se tajno, plaćalo u novcu ili hrani, i čvrsto vjerovalo u cigankino kazivanje.



Dolaskom novijih vremena nestale su te stare i dobro poznate faletarke, a među mladim naraštajima skoro i da nema njihovih nasljednica. No, još se ponekad na ulici može susresti neka starija Romkinja koja za nešto novca nudi falanje. Obično se tada gata u karte ili dlan a dosta rjeđe i u zrna graha.

Dok mješa karte ciganska faletarka govori ovako:" Bože, pomozi mi, da ti se kaže na tvoj posao, ljubav, čovječanost, nek ti se pojavi tvoja pravda i istina" a onda karte pruži klijentu i kaže "Presijeci".

Ciganke uglavnom nikada nemaju potpuni špil od 36 karata takozvanih ciganica, već je uvijek karata manje a ponekad ih ima devet ili tri. Odgovor zašto je tako krije se u prilično dobrom uvidu u  osnove ljudske psihologije po čijem su poznavanju ovi nomadi itekako poznati.

Cigankama se mora priznati da su mnogo vještije i pronicljivije od bijelih faladžinica, pošto detaljnije poznaju ljudsku narav, i kroz njihovo "viđenje" klijent je nezaobilazno dobra duša sa puno neprijatelja, ali ga uvijek od njih čuva Bog, sadaka ili neki madež. Ženama gatare pak lukavo laskaju, hvale njihov izgled i poštenje, majčinstvo, a muškarcima vide sinove, dug život, vjerne ljubavi... Skoro svaka od njih će spomenuti kako klijenta ili nekog njemu bliskom nazivaju sa dva imena, jer je to toliko raširena pojava da je skoro nemoguće pogriješiti.



Nabrajalica za sudbinu

Iako većina ciganskih faletarki ogleda iz karata ili dlana čini se da ipak svaka od njih ima napamet naučenu "nabrajalicu" koja se na dosta mjesta rimuje, a kroz koju ona klijentu "predviđa" više manje standardne detalje u kojima se može većina pronaći. Naravno, ona će tu faletarsku "nabrajalicu" usput doraditi novim detaljima kako bi je prilagodila spolu i godinama klijenta.

Ciganka Halida ovako počinje: "Ti si mlogo sretan samo si mnogo vjeran, za svakoga si dobar i vjeran za tebe je mali svijet, kuća ti je mala a kesa starinska, koliko svijet viče da imaš polovinu nemaš,  prema sebe svega imaš, do jedne nesreće si bio što nisi glavu pogubio tebe velika sadaka sačuvala, razumiješ? Što očekuješ nešto da dobiješ nisi završio još, kroz sedam dana želja ti se ispunjava da ćeš biti mlogo sretan i zadovoljan. Razumiješ? Jedno dijete sudba i vijenac zoveš, na dva imena zoveš. Razumiješ? Samo jedan dobitak ćeš imati radi dobitka Bog će te zadovoljiti i sretan ćeš biti. Ne želi ti ni pare ni novac samo želi za tebe čuti i vidjeti. Kahara ti nema, sve te radosti i veselja dočekuju. Na što misliš i žrvuješ na tvoje će biti neće na dušmansko, da ćeš biti mlogo sretan i zadovoljan. Ti mnogo dušmana imaš, a dušmani ne može ti niko ništa samo dragi Bog. Razumiješ? Petkom i utorkom nemoj se šišati nemoj se brijati jer ti to mnogo škodi u životu. Razumiješ? Kad si bio mali na dva imena su te zvali, jedno ti se ime prima, drugo ti se ime nikako ne prima. Razumiješ? Što očekuješ da dobiješ, što ganjaš nešto da dobiješ, da činiš, nisi završio još, želja ti se ispunjava kroz sedam dana da ćeš biti mlogo sretan i zadovoljan. Na što misliš i žrtvuješ na tvoje će biti, neće na dušmansko, da ćeš biti mlogo sretan i zadovoljan."


Duga nafaka te prati

Uočljivo je iz navedenog kako ciganske faletarke koriste i pojedine podatke iz takozvanih "stogodnjaka" ili vječitih kalendara, gdje se za svaki astrološki znak navelo kojim danom treba da se čuva i pazi. Također, zahvaljujući nabrajalicama ciganske gatare se ne libe "proricati" sudbinu klijentu i bez rekvizita, stvarajući time lažni dojam kako su vidovite. Jedna od njih gledajući klijenta u lice ovako kazuje:

"Mnogo godina nejmaš a mlogo pameti imaš, na put si bio umalo da glavu  nisi izgubio tuđa te nacija više tebe poštuje nego tvoja vjera, a da vidim šta te čeka jedan put i jedno društvo, da ćeš biti jako sretan, a dug život imaš, dugu nafaku pratiš, bogami tri sina ćeš imati i jednu curicu, o bogastvo ćeš živiti, ne živiš na sirotinju, da će te Bog obeseliti, a imat ćeš sretan put. Svoje tajnosti svoje vjernosti na svoju pravdu biće propadaš. Jedno čeljade jedinka, jedinicu hraniš li, jedno čeljade zoveš ga na dva imena. A ženska ti je vjerna i tačna, mlogo ti je za tebe, valahi billahi, ubila bi se za tebe, da bidne prava hanuma. Imat ćeš, pun si dijete k'o kokoška jaja. Hoćeš bogami, samo čeljade sretan ti je, dug život ima, dugu nafaku ti prati, a tuđe te nacije više tebe poštuje, nego tvoja vjera, bogami. Sa jednim kolegom si se volio i pazio, a malo poslije gorke si riječi čuo, nisi se nad'o gorke si riječi sazn'o. A svoje tajnosti nemoj nikome dokazivati pa će ti Bog želju ispuniti".

Na kraju treba priznati kako je narod oduvijek volio ciganska ogledanja, bilo kao zabavu ili stvarnu želju da se nekome otkrije budućnost. Naša urođena radoznalost ili želja da se preduhitri sudbina glavni je pokretač interesa za gatarama i proricateljima, koja sasvim sigurno nikada neće nestati unatoč tome bilo u vremenima koja dolaze još uvijek ciganskih faletarki ili ne.

autor teksta: Raif Esmerović

Čarobna moć voska

Pod pojmom vosak podrazumijeva se supstanca životinjskog ili biljnog porijekla, a također može biti napravljen i vještački od prirodne nafte...