ponedjeljak, 18. rujna 2017.

Falanje u grah

Bacanje graha, ogledanje u grah ili falanje u grah veoma je stara divinacijska metoda koja, prema antropolozima, vuče svoje porijeklo iz šamanističke prakse naših predaka Ilira koji su bacajući male ptičije kosti, prema rasporedu na zemlji, otkrivali sudbinske odgovore. A da je upravo tako dokazuje nam još uvijek prisutna praksa faladžinica, iako dosta rjetko u današnje vrijeme, kada gledalica držeći 41 zrno graha u desnoj ruci prouči iznad njega šapatom odgovarajuće molitve, namjeni pitanje i onda doslovno baci ga laganim pokretom na tlo ispred sebe. Zatim po formama koje su nastale pri padu graha na površinu tumači sudbinu.

Bosanski narod tradicionalno najviše vjeruje u "otvaranje zvijezde" i bacanje graha, kao dvije provjerene vještine pronicanja u sudbinu.

Falanjem u grah bave se oni koji to znaju i koji su nadareni jer bez toga trud im je uzaludan. Iako su postojali slučajevi kada su određene faladžije i faletarke umijeće falanja u grah "stekli" kroz san odnosno to im je "došlo na san" usljed intervencije nekog nadnaravnog bića, neophodno je konstatirati kako su to dosta rjetki slučajevi.

Bez lažne skromnosti unatoč tome što proricanje u grah postoji kod Turaka, Rumuna, Bugara, Rusa i Mađara bosanski metod je najcjelovitiji i najbolji. Naravno, u ozbiljno falanje u grah ne treba svrstavati ono površno djevojačko koje se sastoji od vrlo kratkih i krajnje neozbiljnih tumačenja zasnovanih na pravilu po kojem jedno zrno predstavlja glas ili vijest, dva zrna stope, tri zrna radost a četiri teret.

Profesionalna faletarka analizirajući položaj zrna, njihovu brojnu vrijednost, uticaj hatmi te ostale segmente uspješnog proricanja može "vidjeti" mnoge životne detalje i upozoriti klijenta na eventualne probleme.

Svijet falanja je mističan i u njemu vladaju šarolika pravila kojima se često više niti nazrijeva prava simbolika. No, ona opstaju unatoč svemu. Jedno od vrlo često spominjanih je
tabu kojeg se moraju pridržavati kako faladžija/faletarka tako i klijent. Naime, niti jedna strana ne smije drugima otkrivati ono što je rečeno u grahu jer se u protivnom neće ispuniti. Tu je riječ o uroku koji vječito preko ljubomore i zlih misli atakuje na ljudsku sreću i narušava čovjekovu sudbinu. Tek kada da odfalano ispuni o proricanom se smije pričati.


Lična iskustva

Često se me pitaju o tajni proricanja i uvijek odgovorim da je ona troslojna tojest sačinjava je intuicija, empirijsko znanje i senzibilnost. Jedno bez drugoga jednostavno ne ide. Ta vještina se ne smije siliti, forsirati, jer neće imati nikakvog učinka. Mnogo toga se vidi na licu čovjeka, njegovim očima i čelu. No, ipak, postoje stvari ili informacije koje se ne smiju otkriti klijentu jer njima bi se moglo direktno utjecati na cjelokupnu sudbinu i narušiti je a takvo što se nikako ne smije raditi. Grah uvijek pokaže ono bitno za čovjeka a sve drugo što dođe mimo toga nazvao bi "curenje" informacija koje nisu za otkriti.

Zbog toga u gatanju uvijek inzistiram na pitanjima, pošto se tako dobiju konkretni odgovori, a usput se može reći još ponešto što nije vezano za njih.

U tumačenju graha treba biti dobro upućen jer često i oni naoko pozitivni falovi poput 333 ili devet hatmi (četvorki) mogu biti nepovoljni. Sve ovisi o tome šta ih prati i na koji način su zrna okrenuta.

U tri reda graha odnosno u devet grupica takozvani falova postoji jedan koji otkriva za koliko sati, dana ili sedmica treba da dođe neka vijest ili se desi određeni događaj.

Analizom falova mogu se otkriti i pojedine tegobe poput bolesti crijeva ili želuca, srca, raka, itd. Grah isto tako otkriva uticaj crne magije, ukoliko je klijent njena žrtva.

Postoje dani kad se grah "otvara" i kada ne, tako da se mora koristiti neki drugi divinacijski rekvizit poput karata.

Čarobna moć voska

Pod pojmom vosak podrazumijeva se supstanca životinjskog ili biljnog porijekla, a također može biti napravljen i vještački od prirodne nafte...