nedjelja, 8. travnja 2018.

Šta je ljubavna magija i kako funkcionira

Ljubavna magija je jedan od najpopularnijih segmenata okultnog učenja i zasniva se na uvjerenju kako se kroz ritualne postupke praćene izgovaranjem pažljivo odabranih riječi ili pisanjem zapisa (talismana), izradom ljubavnih napitaka i prahova, može direktno uticati na buđenje emocija i svijest nekog pojedinca.

Ovu vrstu magije najviše traže sponzoruše, ogorčene ljubavnice, ostavljene ili stare cure te nesretne supruge. Isto tako, i muškarci traže pomoć kako bi osvojili ženu koja im se dopada ili rješili bračne probleme. No, primjetno je kako oba spola često imaju želje i zahtjeve koji nerjetko prelaze granicu normalog,  pošto žele da se sve prilagodi njima i njihovim hirovima. Međutim, tako ništa ne funkcionira pa ni magija. Generalno, većina ljudi u magiji vidi čudo koje rješava sve želje i probleme. I to je pogrešan stav koji dovodi do toliko konfuzije, manipulacije i doslovno pljačkanja naivnih pojedinaca. Morate svi shvatiti da su neke želje ostvarive a neke ne.

Magija nije svemoguća niti nudi rješenja za sve! Takva je i religija; možete se vi moliti koliko god hoćete i obilaziti bogomolje ali i dalje će vam se dešavati negativne stvari pošto su Dobro i Zlo u stalnoj interakcije i nemoguće ih je izbjeći. U religiji samo možete pronaći određenu utjehu i ništa više od toga.

Da bi se moglo na nekoga magijski djelovati potrebno je ispuniti puno uslova i sve ih treba ispoštovati. Prvi i najvažniji je procjena da li se može uticati na određenu osobu. Pokaže li metoda provjere da ne može onda je svaki trud uzalud i najpametnije je odustati na vrijeme kako bi se izbjeglo doslovno bacanje para i vremena.

Drugi uslov je neophodna blizina osobe na koju se želi djelovati, jer iz daljine se ne prave nikakve magije. Naime, što je osoba udaljenija magija je sve slabija. To važi i u slučaju onoga ko radi magiju. Obično ljubavna magija djeluje u opsegu oko 20 kilometara. Sve ostalo gubi se i nestaje.

Pisanje zapisa je najzahtjevnija metoda ljubavne magije koja zahtjeva pripreme kako bi se odredio idealan termin izrade i izgovorile sve potrebne formule. Ukoliko se ne uspije uraditi sve u jednom satu proces se prekida i nastavlja u onom satu koji odgovara. Za "jače" zapise treba i postiti dan, tri ili sedam.

Ljubavne napitke nemoguće je napraviti bez kornjače jer jednostavno ne djeluju. To je još jedan interesantan segment bosanske magije.

Danas postoji mnogo lokalnih legendu o upotrebi vode sa kojom se kupao mrtvac, prstenu skinutom sa njegovih prstiju, menstrualnoj krvi, obajanom medu, vodi od slijepih mačića ili prahu od slijepog miša i tako unedogled. No, odmah da naglasim kako ništa od navedenog ne djeluje a ukoliko ne vjerujete izvolite pokušati sami. Rezultat će biti - nula.

Ono što je najveći problem u magijskom radu jesu te lokalne legende i priče, koje su prenapuhane i obojene senzacionalizmom, i u kojima nema nikakve magije. Da je čaranje tako lako i jednostavno onda doista ne bi bilo potrebe da se mučimo da nekoga zavedemo i održimo veze ili brakove. Svako bi svakome podmetao prah od slijepog miša, vodu od mačića ili nešto treće.

Na koncu to nije niti magija nego folklorna vjerovanja koja postoje u svakom narodu. I njih ne treba svrstavati u ozbiljni okultni rad i praksu nego u dio koji se naziva sujeverje ili praznovjerje.

Čarobna moć voska

Pod pojmom vosak podrazumijeva se supstanca životinjskog ili biljnog porijekla, a također može biti napravljen i vještački od prirodne nafte...