petak, 29. prosinca 2017.

Časni Kur'an - univerzalna hamajlija

Mnogi Arapi i Iranci smatraju da je minijaturni primjerak Časnog Kur'ana najmoćnija hamajlija na svijetu, ako se nosi oko vrata, mada pojedina vjerovanja tvrde kako svoj puni profilaktički potencijal pokazuje ukoliko se stavi na glavu, ispod kape. Kada se nosi kao hamajlija, minijaturni Kur'an se nalazi u malenoj hermetički zatvorenoj kutijici od srebra, bakra ili zlata, kako bi njegov sadržaj bio u potpunosti zaštićen od vode, kišnice ili znoja. Kutijica se obavezno umota u platno žute ili crne boje, a u toku rata upotrebljava se crvena  tkanina. Časni Kur'an, koji je objavljen zadnjem božijem poslaniku Muhamedu a.s. preko meleka Džibraila, za sufije i druge islamske mistike ima dva značenja; da prenosi ljudima Allahovu objavu i upućuje ih na pravi put, te plasira ezoterično znanje i mudrost samo onim odabranima odnosno iniciranim. Upućenost u te spiritualne tajne omogućava iniciranima da dosegnu različite stepene duhovnosti te, između ostalog, postanu neranjivi. Neka mistična društva (Tariqat) poučavaju da su navedena znanja bila poznata samo božijem poslaniku Muhamedu a.s., koja je on prije smrti proslijedio svome nasljedniku hazreti Aliju.



Ne postoji nikakva specijalna ceremonija što se tiče ove svete hamajlije, jer njena moć i snaga isključivo ovisi o vjeri nositelja, njegovom poštovanju načela islama i poštenju, kao i neprestanoj težnji ka Allahovoj milosti. No, ipak, prije nego li je stavi sebi oko vrata nositelj treba 41 put ponoviti „Bismilahir rahmanir rahim“ kako bi dobio zaštitu i blagoslov od više sile. Također, nakon svake dnevne molitve nositelj treba zamoliti Boga da mu pruži milost i zaštiti ga od svega zla.

Čarobna moć voska

Pod pojmom vosak podrazumijeva se supstanca životinjskog ili biljnog porijekla, a također može biti napravljen i vještački od prirodne nafte...